Transformatie Glashuis Nijmegen
Het project betreft de transformatie en optopping van een voormalig pakhuis tot 16 appartementen.
Historie
Het voormalige pakhuis Glashuis 3 moet omstreeks 1840 zijn gebouwd ter plaatse van een aantal oudere gebouwen. Voor de gevels van het oorspronkelijke pakhuis is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de muren van gesloopte gebouwen en de omringende bebouwing (gemene muren). Verder is hergebruikte baksteen herkenbaar. In de oorspronkelijke opzet bestond het gebouw uit drie etages, hetgeen zich in de gevels aftekende door de reeksen rondboogvenstertjes. Vermoedelijk is het voorste deel van het pakhuis van iets jongere datum. In de late 19de eeuw of vroege 20ste eeuw werd het pakhuis heringedeeld, waarbij de drie bestaande bouwlagen werden gereduceerd tot twee bouwlagen (van grotere hoogte). Alle vensters zijn toen dichtgemetseld en de gevels kregen een nieuwe afwerking in de vorm van cementpleisterwerk.
Transformatie
Uit de bouwhistorische verkenning blijkt de begane grond waarschijnlijk ook een reeks rondboogvensters had. De 3 oorspronkelijke etages vormen de basis voor de transformatie. De rondboogvensters zijn teruggebracht in de voorgevel en binnen de oorspronkelijke verdiepinghoogte passen we het woonprogramma in.
In de gevel zijn verschillende historische elementen zichtbaar die herinneren aan het verleden.
Het penant naast de schoorsteen in het midden komt voort uit een bouwmuur van het gesloopte pand en is verbouwd tot een “steunbeer” met nieuw metselwerk. Ook de schoorsteen midden in het rechterdeel van de westgevel is aangevuld met nieuw metselwerk. We hebben besloten deze elementen te handhaven en de houten consoles te restaureren die het uitkragende metselwerk ondersteunen.
In het rechterdeel zijn nieuwe rechthoekige daglichtopeningen voor de kamers gepland, in vorm daarmee bewust afwijkend om onderscheid te houden tussen nieuw en historisch.
Bij de gewenste aanpassingen en restauraties aan de gevel zal een groot deel van het cementpleisterwerk moeten worden weggehaald. Na de restauratie en de aanpassingen aan de gevel zal het geheel worden voorzien van een dunne slemplaag van kalkmortel waardoor de bouwsporen zichtbaar blijven.
De dakvorm is een toevoeging die loskomt van het metselwerk door een terugliggende strook onder de goot en de daklijst van de dakkapellen. De dakhelling is beperkt tot 60 graden zodat de impact ervan op de omliggende ruimte beperkt wordt.
-
Type projectWonen
-
PlaatsNijmegen
-
OntwerpCroes Bouwtechnisch Ingenieursbureau
-
Datum gereed2025